Історичний портал м.Любеч Исторический портал г.Любеч
Історико-археологічний комплекс "Древній Любеч" Историко-археологический комплекс "Древний Любеч"
Любеч історичний Любеч исторический
Любеч православний Любеч православный
Любеч сьогодні Любеч сегодня

Новини музейного комплексу | "Древній Любеч" Блог | Реєстрація | Вхід

Головна » 2016 » Лютий » 14 » Крила, обпалені Афганістаном...
17:13
Крила, обпалені Афганістаном...

"Є така професія - Батьківщину захищати" - слова найбільш актуальні в наші дні. Словосполучення "солдатський обов’язок", "любов до Батьківщини", "вірність присязі" повинні стати тими наріжними каменями, на яких розпочинається виховання старшокласників, молодого покоління як патріотів, майбутніх захисників Вітчизни.
Прикладом для них є батьки, старші товариші, які сьогодні зі зброєю в руках відстоюють нашу свободу і незалежність на сході України, ветерани Другої світової, воїни-інтернаціоналісти.
Через пекло афганської війни пройшло багато випускників Любецької загальноосвітньої школи. Серед них полковник Микола Юрійович Надточій. Заступник начальника відділу експлуатації авіатехніки, бортовий спеціаліст-майстер, заслужений військовий спеціаліст РФ.
Народився Микола Юрійович 8 жовтня 1951 року в Любечі. Зростав допитливим, всебічно розвиненим хлопцем. Старанно вчився, грав на музичних інструментах, з особливим захопленням відвідував уроки математики своєї вчительки Тамари Пилипівни Семирозум, гартував фізичними вправами тіло. А ще - весь час малював літаки, бо мріяв про небо.
Після закінчення школи у 1969 році - вагань не було. За направленням військкомату юнак вступає до 1-го Харківського військового авіаційно-технічного училища, яке закінчує з відзнакою у 1972 році. У 1981 - закінчує Київське ВВАІУ, здобуває другу вищу військову освіту.
З 1972 по 1977 - старший бортовий технік вертольота; 1981 - 1988 - старший інженер полку, заступник командира полку по інженерно-авіаційній службі; 1988 - 2004 - офіцер-інспектор, старший офіцер-інспектор авіавідділу ГУПВ КДБ СРСР.
Приймав участь в охороні і захисті державного кордону СРСР.
Загальний наліт на всіх типах голікоптерів більше 3000 годин. Ось такий неповний послужний список полковника Надточія.
Особливе місце в біографії Миколи Юрійовича займає служба у складі обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані.
Під час виконання інтернаціонального обов’язку офіцер здійснив 350 бойових вильотів на вертольотах у самих високогірних районах афганського Паміру. Брав участь у шести бойових операціях. Приймав рішення на відновлення збитих і серйозно поламаних при вимушених посадках вертольотів і літаків. Проводив розслідування льотних аварій, завжди робив правильні висновки про причини поломок, аварій і катастроф, а ще втрачав бойових друзів.
За багаторічну бездоганну службу нагороджений багатьма державними відзнаками. Серед них медаль "За отличие в охране государственной границы СССР", медаль "За боевые заслуги" та ін.
Любечанам особливо приємно, що поряд з іменами першого космонавта планети Юрія Гагаріна, Тричі Героя Радянського Союзу Івана Кожедуба та інших видатних людей, до енциклопедії авіації внесено прізвище полковника Надточія.
На даний час Микола Юрійович на заслуженому відпочинку. І хоча проживає у Москві, не пориває зв’язки з Любечем, напружено слідкує за подіями в Україні, вболіває за долю своєї Батьківщини.

                                              В.Трихліб, педагог-організатор Любецької ЗОШ І-ІІІ ст.

Переглядів: 629 | Додав: Ковшун | Рейтинг: 1.5/4
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сайт зареєстровано:
Украина-Сегодня: Каталог сайтов Каталог webplus.info Львівський каталог сайтів Интеллектуальный каталог ресурсов интернет Каталог проверенных ресурсов!


Українська електронна пошта Соціальна мережа "YouTube" Соціальна мережа ФБ (facebook)  Соціальна мережа "Твіттер"  Соціальна мережа "LiveJournal". "Живий журнал"  Соціальна мережа "instagram" Сервіс онлайн щоденників: "Blogger"

Історичний портал м.Любеч Исторический портал г.Любеч
Історико-археологічний комплекс "Древній Любеч" Историко-археологический комплекс "Древний Любеч"
Любеч історичний Любеч исторический
Любеч православний Любеч православный
Любеч сьогодні Любеч сегодня
">
Хостинг от uCoz Copyright MyCorp © Ковшун М.І. 2024    УВАГА! При використанні матеріалів, посилання на сайт, ОБОВ’ЯЗКОВЕ!!!