Історичний портал м.Любеч Исторический портал г.Любеч
Історико-археологічний комплекс "Древній Любеч" Историко-археологический комплекс "Древний Любеч"
Любеч історичний Любеч исторический
Любеч православний Любеч православный
Любеч сьогодні Любеч сегодня

Новини музейного комплексу | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2021 » Червень » 6 » Приваблює "Древній Любеч" туристів...
15:26
Приваблює "Древній Любеч" туристів...
Приваблює ДРЕВНІЙ ЛЮБЕЧ туристів...
Любеч – місто на Чернігівщині, що виникло на самому початку нашої ери. Це найдавніше історичне місто, яке зіграло величезну роль в становленні Русі. Любеч розташований на березі Дніпра між Україною і Білоруссю, неподалік від Гомеля. Завдяки своєму розташуванню він дозволяв контролювати великий водний шлях «з варяг у греки».
Любеч замикав Верхній Дніпро, річки Сож і Березину, захищаючи північні підступи до Києва. Тому тут не раз відбувалися військові зіткнення, які вирішували долю всієї Київської Русі.
Він вперше згадується в літописі 882 року, коли був захоплений князем Олегом. З цього часу і почалося становлення слов'янських земель. Любеч багатий безліччю пам'яток і легенд. Тут колись жив князь Володимир Великий і його родина, в цьому місці з'явилися дві чудодійні ікони, саме в Любечі народилися Антоній Печерський, Добриня Микитич та багато інших видатних особистостей.
На Замковій горі археологи знайшли сліди поселень ще раннього залізного віку. Сам же замок був побудований на місці більш давнього укріплення-городища в 11 столітті Володимиром Мономахом, який тоді ще княжив у Чернігові. З того часу Любецький замок стає однією з головних резиденцій чернігівських князів. Земляне укріплення – вал – єдине, що залишилося від колись великого замку-фортеці. 
У центрі селища знаходиться Спасо-Преображенський храм, будівництво якого відноситься до початку 19 століття. Від собору розходяться кілька доріг, одна з них веде до кам`яниці Павла Полуботка. 
Цікаво оглянути дві печери, пов'язані з ім’ям святого Антонія. Печера, названа Ближня, знаходиться в крокової доступності від Кам'яниці Полуботка, а до Дальньої доведеться прогулятися. Близько печер існує джерело, з якого пив воду сам Антоній, там же він брав воду і для свого монастиря. Сьогодні струмок оформлений у вигляді колодязя, а вода в ньому вважається цілющою.

 

 

Переглядів: 359 | Додав: Ковшун | Теги: Древній, Ковшун, Туристи, Любеч | Рейтинг: 1.7/3
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сайт зареєстровано:
Украина-Сегодня: Каталог сайтов Каталог webplus.info Львівський каталог сайтів Интеллектуальный каталог ресурсов интернет Каталог проверенных ресурсов!


Українська електронна пошта Соціальна мережа "YouTube" Соціальна мережа ФБ (facebook)  Соціальна мережа "Твіттер"  Соціальна мережа "LiveJournal". "Живий журнал"  Соціальна мережа "instagram" Сервіс онлайн щоденників: "Blogger"

Історичний портал м.Любеч Исторический портал г.Любеч
Історико-археологічний комплекс "Древній Любеч" Историко-археологический комплекс "Древний Любеч"
Любеч історичний Любеч исторический
Любеч православний Любеч православный
Любеч сьогодні Любеч сегодня
">
Хостинг от uCoz Copyright MyCorp © Ковшун М.І. 2024    УВАГА! При використанні матеріалів, посилання на сайт, ОБОВ’ЯЗКОВЕ!!!