Історичний портал м.Любеч Исторический портал г.Любеч
Історико-археологічний комплекс "Древній Любеч" Историко-археологический комплекс "Древний Любеч"
Любеч історичний Любеч исторический
Любеч православний Любеч православный
Любеч сьогодні Любеч сегодня

Новини музейного комплексу | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2021 » Серпень » 22 » Крізь віки до сьогодення...
16:47
Крізь віки до сьогодення...
Сам Любеч в XI столітті дедалі більше розвивається як культурно-економічний центр. У цьому місті народився святий Антоній, якого зображено на іконах чи не у всіх православних храмах. Життя й діяльність цієї видатної людини, одного з перших просвітителів землі Руської, одного з найдавніших слов'янських святих, засновника реліквії православного світу — Києво-Печерського монастиря відоме добре.
Народився він в останні роки язичества й наречений був ім'ям Антипа. І хоча про те, до якого соціального стану він належав, майже нічого невідомо, його вважають далеким родичем Малуші й Добрині.
Вирішивши усамітнитися від світу, він викопав печеру в дніпровських кручах і якийсь час жив там, а потім спустився до Києва й пішов до Візантії.
Є відомості, що місцем постригу Антипи-Антонія був Івер-ський грузинський монастир на горі св. Афон.
Освоївши грамоту й основи християнства, монастирський студитський устав, він незабаром повертається до київських печер над Дніпром.
Поступово довкола нього стали збиратися освічені люди, яким довелося пізніше відіграти значну роль у церковно-політичному житті Русі.
На прохання Антонія великий князь подарував ченцям у вічне користування гору, де й нині височіє Києво-Печерська Лавра.

«І звідти почався Печерський монастир...» — говорить літопис, наводячи дані, що Антоній призначив ігуменом монастиря Феодосія, у майбутньому так само канонізованого.
На довгі роки й століття Києво-Печерський монастир став оплотом руського літописання, православного світогляду й громадської думки, що протистоїть візантійському впливу та засуджує князівські міжусобиці.

 

 

Переглядів: 370 | Додав: Ковшун | Теги: Сьогодні, Віки, Крізь, Ковшун, Любеч, Древній, Сьогодення, Православний | Рейтинг: 1.7/3
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сайт зареєстровано:
Украина-Сегодня: Каталог сайтов Каталог webplus.info Львівський каталог сайтів Интеллектуальный каталог ресурсов интернет Каталог проверенных ресурсов!


Українська електронна пошта Соціальна мережа "YouTube" Соціальна мережа ФБ (facebook)  Соціальна мережа "Твіттер"  Соціальна мережа "LiveJournal". "Живий журнал"  Соціальна мережа "instagram" Сервіс онлайн щоденників: "Blogger"

Історичний портал м.Любеч Исторический портал г.Любеч
Історико-археологічний комплекс "Древній Любеч" Историко-археологический комплекс "Древний Любеч"
Любеч історичний Любеч исторический
Любеч православний Любеч православный
Любеч сьогодні Любеч сегодня
">
Хостинг от uCoz Copyright MyCorp © Ковшун М.І. 2024    УВАГА! При використанні матеріалів, посилання на сайт, ОБОВ’ЯЗКОВЕ!!!