Історичний портал м.Любеч Исторический портал г.Любеч
Історико-археологічний комплекс "Древній Любеч" Историко-археологический комплекс "Древний Любеч"
Любеч історичний Любеч исторический
Любеч православний Любеч православный
Любеч сьогодні Любеч сегодня

Новини музейного комплексу | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2015 » Квітень » 29 » "Любеч-Чорнобиль" - 29 років поспіль...
14:44
"Любеч-Чорнобиль" - 29 років поспіль...

Вони приборкали атом У цьому році 26 квітня ми відзначаємо двадцять дев’яту річницю тих страшних чорнобильських подій 1986 року. Це одна з тих дат в історії України і всього світу, яку називають «чорною». О 1 годині 23 хвилині 40 секунд, коли всі безтурботно спали, над четвертим реактором Чорнобильської АЕС нічну темряву розірвало полум'я. Мирна, щаслива весна перестала існувати. Сталася одна із найстрашніших за своїми наслідками техногенно-екологічна катастрофа. Тому і називають вибух на Чорнобильській атомній станції «катастрофою планетарного масштабу».
Давно відзвеніли чорнобильські дзвони, але ми не маємо права забувати героїзму всі тих, хто брав участь у ліквідації аварії на ЧАЕС. Не залишився осторонь і Любеч, на ліквідацію аварії було мобілізовано 65 любечан.
Цей вияв людської мужності навічно має залишитись в пам`яті українського народу. З огляду на це КЗ ІАМК «Древній Любеч» спільно з Любецькою ЗОШ І-ІІІ ст. провели вечір-спомин про трагедію Чорнобиля «Чорний біль Чорнобильської катастрофи». На вечорі-спомині були присутні ліквідатори Максименко О. П., Дьомін В. І. Дужнов О. П., Решотко М. І., які поділились з учнями своїми споминами та почуттями, що вирували в їх серцях про ті страшні дні. Вшанували хвилиною мовчання всіх тих ліквідаторів, які відійшли у вічність протягом цих двадцяти дев’яти років.
Наслідки катастрофи не оминули Любеча, 23 травня 1986 р. була оголошена евакуація всіх учнів Любецької школи, крім 8, 9 та 10 класів. Богуш Н. М., яка супроводжувала учнів молодших класів, дуже емоційно розповіла про ті 90 безсонних ночей проведених в Сумській області разом з дітьми, відірваних від дому і сумуючих за батьками. Від спогадів, якими поділилися ліквідатори та вчителька у кожного з нас одночасно стигла кров у жилах та накатувались сльози.
На зустрічі була проведена виставки дитячих малюнків «Чорнобиль очима дітей» та показані матеріали майбутньої експозиційної виставки присвяченої любечанам, які взяли участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Всі присутні ознайомились з архівними фото-відео матеріалами: етапи будівництва Чорнобильської АЕС, побудови міста-супутника Прип’яті, хроніки тих страшних подій Чорнобильської трагедії.
Головна мета вечора - вшанування всіх ліквідаторів, які власними прикладами самовідданості, самопожертви, героїзму, ризикували не тільки здоров’ям, а навіть життям заради того, щоб урятувати інших, формування у школярів загальнолюдських цінностей і почуття відповідальності за власні дії та вчинки.
Фотоальбом зустрічі з любечанами-чорнобильцями можна подивитись ТУТ.

Переглядів: 579 | Додав: Ковшун | Теги: Чорнобиль, Любеч | Рейтинг: 1.7/3
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сайт зареєстровано:
Украина-Сегодня: Каталог сайтов Каталог webplus.info Львівський каталог сайтів Интеллектуальный каталог ресурсов интернет Каталог проверенных ресурсов!


Українська електронна пошта Соціальна мережа "YouTube" Соціальна мережа ФБ (facebook)  Соціальна мережа "Твіттер"  Соціальна мережа "LiveJournal". "Живий журнал"  Соціальна мережа "instagram" Сервіс онлайн щоденників: "Blogger"

Історичний портал м.Любеч Исторический портал г.Любеч
Історико-археологічний комплекс "Древній Любеч" Историко-археологический комплекс "Древний Любеч"
Любеч історичний Любеч исторический
Любеч православний Любеч православный
Любеч сьогодні Любеч сегодня
">
Хостинг от uCoz Copyright MyCorp © Ковшун М.І. 2024    УВАГА! При використанні матеріалів, посилання на сайт, ОБОВ’ЯЗКОВЕ!!!